Ritueelbegleiders alom

Steeds meer nieuwe collega's vinden hun weg naar het aloude beroep van ritueelbegeleider. Aloud? Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Toch waren we er altijd al. Misschien herken je het onder een andere naam, binnenkerkelijk als dominee of pastoor of juist vanuit de natuurgodsdiensten als sjamaan, dorpsoudste...

Sinds bijna 20 jaar zijn wij als groeiende beroepsgroep van zelfstandig ondernemende professionele ritueelbegeleiders werkzaam.

Lees meer...

Rituelen, wat kosten die nou eigenlijk...?

 Opnieuw kreeg ik een mailtje en een telefoongesprek met iemand die geïnteresseerd is in een ritueel. Bijzonder dat mensen de moeite doen om me te vinden, het bewijst dat er behoefte is aan rituelen. Het korte fragment op tv waarin ik een deelneemster van een RTL-4 programma begeleid bij een persoonlijk ritueel maakt blijkbaar vragen los.
Tot mijn verbazing is de belangrijkste en vaak de eerste vraag; “Wat kost dat”?

Lees meer...

"Hoe gaat het met je?"

Dit is een vraag die vaak en makkelijk wordt gesteld. Net als: "Hoe is het?" of "Alles goed?"

Het zijn vragen die in het leven van alledag niet opvallen maar die zodra er iets in het "gewone" leven verandert opeens niet meer eenvoudig te beantwoorden zijn. "Alles goed?" Wat noem je goed? en "alles" ... wanneer is nou echt álles goed?..
Gewoontevragen (of zelfs impertinente vragen) vragen niet om een eerlijk antwoord, ze vragen om een cliche.
En als er verdrietige situaties zijn hoort het cliche antwoord "slecht" te zijn en op alle andere voorkomende momenten. "goed"
Voldoe je niet aan dat plaatje voelt de vraagsteller zich in de war gebracht... en dan begint het gedonder. De vraagsteller gaat uitleggen hoe de ander zich moet voelen en de bevraagde krijgt het gevoel zich te moeten verontschuldigen of zelfs verantwoording af te moeten leggen voor het eigen gevoel. vermoeiend en verdrietig.
Mensen gaan zelfs twijfelen aan zichzelf... "is er iets mis met me als ik me niet voel zoals er verwacht wordt door de omgeving?"
Wat kun je dan wél doen in zo'n situatie?

Lees meer...

Wat hoor je in een vraag...

alt"Heb je tijd voor mijn moeder"? vroeg de stem mij aan andere kant van de telefoonlijn...
"Mijn moeder gaat dood, maar ze wil het niet toegeven. Ik denk dat ze begeleiding nodig heeft, je moet echt met haar praten. Ik houd ervan om open eerlijk te praten over wat er aan de hand is, en nu lukt dat niet, dat gaat niet werken", vervolgde de stem aan te telefoon.
Ik heb zijn relaas aangehoord en hoorde zijn zorg, Zijn behoefte aan contact, zijn verdriet en ook zijn vastbeslotenheid om zijn moeder te helpen.
Voor moeder bleek het onderwerp taboe, ze was er niet aan toe en zou er volgens de zoon nooit aan toekomen.
"Nou" zei ik, "als ik het goed begrijp ga je dood". "nee", zei de stem, "Mijn moeder gaat dood".
"Jij niet?", vroeg ik, "weet je dat zeker?".
Hij moest toegeven dat hij ook wel dood zou gaan "alleen voorlopig nog niet", lachte hij. "Weet je dat zeker"? vroeg ik opnieuw.

Lees meer...

Een Sprookjeshuwelijk nieuwe stijl

vlinderEen heus kasteel, een prachtige zaal met van die zachte prinsessenstoelen. Spiegels, kaarsen en zelfs lakeien. Mensen in schitterende feestkleding lopen in en uit en een strijkkwartet is druk bezig om in te spelen. Hier wordt een feest voorbereid, dat is duidelijk.
Petra lijkt helemaal op haar gemak ik deze feestelijke omgeving. Ze is al vroeg vertrokken, heeft het halve land door gereisd om hier op tijd te zijn. Ze trekt ook een prachtige jurk aan en gaat dan naar de zaal waar straks het huwelijk zal worden voltrokken. Na wat aanpassingen in de opstelling en overleg met de ceremoniemeesters, neemt ze nog één keer geconcentreerd haar tekst door
Er melden zich schuchter, zoals afgesproken, enkele familieleden en vrienden die straks tijdens de ceremonie een rol zullen spelen. Petra neemt voor iedereen de tijd, stelt ze op hun gemak en laat ze oefenen. Opnieuw volgen er kleine wijzigingen. Als alle vragen zijn gesteld zijn de voorbereidingen afgerond en komt ook de ambtenaar van de burgerlijke stand binnen. Ook met haar is er overleg. Petra laat duidelijk niets aan het toeval over en alles wordt tot in de puntjes verzorgd.

Lees meer...