Dag van de Dialoog

waterEnige tijd geleden heb ik iets heel bijzonders mogen ervaren. Ik zat rond een tafel met 5 voor mij totáál onbekende mensen. Met elkaar voerden wij een gesprek rondom het thema 'erbij horen' en daarna... deelden wij iets met elkaar. We hadden elkaar weten te raken en te enthousiasmeren! En het mooie was: het ging bijna vanzelf. In een tijdsbestek van anderhalf uur... Ongelofelijk! En waar het aan lag? De manier waarop we met elkaar in gesprek gingen: in dialoog. Deze was opgebouwd uit 4 vragen: 'Wat roept 'erbij horen' bij je op?', 'Welke ervaring met 'erbij horen' heeft jou ooit diep geraakt?', 'Wat is je droom als het gaat om 'erbij horen'?' en 'Welke (eerste) stap zet je morgen om die droom uit te laten komen?'

Geen geruzie om wie gelijk heeft. Geen discussie over meningsverschillen. Wel aandachtig luisteren naar elkaars verhaal en het delen van intimiteit. Het borrelt en bruist van de nieuwe ideeën! Ik word wéér blij als ik eraan terugdenk, iedere keer opnieuw.

En voor ik het weet heb ik me bij de gemeente Sittard-Geleen aangemeld voor het mede-organiseren van dit geweldige initiatief... He?? Hier heb ik toch helemaal geen tijd voor?! Toch is er iets in mij ongelófelijk geraakt. De eenvoud van de opzet en de oprechte interesse in elkaars verhaal. Ze verbinden je met de mensen om je heen. En juist dat is ook de kern van alles wat ik doe met mijn Stillstaan... Dus ook in 2012 heeft Sittard-Geleen op 9 november (weer) een 'Dag van de Dialoog' (net als 61 andere steden in Nederland). Móet je een keer meegemaakt hebben!

Doen? Kijk op: www.nederlandindialoog.nl