De tuin der Zintuigen

 

gebed ccDe tuin der Zintuigen,

Tijdens het laatste weekend van augustus beleefde het ceremoniecollectief in de nieuwe samenstelling haar tweedaagse. Twee dagen waarin inspireren en bezinnen centraal staan. Juist omdat we individueel werkzaam zijn op heel uiteenlopende locaties in ons land, is contact met elkaar heel belangrijk.

Ieder van ons heeft één van de zintuigen uitgewerkt in een workshop om zo te onderzoeken hoe we de zintuigen meer kunnen betrekken in de rituelen die we aanbieden en welke aanvulling we daarin voor elkaar zijn. De locatie, een authentieke boerderij in Tonden, deed met de prachtige bloementuin, schitterende vergezichten en rust en ruimte meteen een weldadig beroep op onze zintuigen.

 

Als eerste nam Neanske ons mee in de wereld van het zien. Door de omgeving goed in ons op te nemen zagen we direct mogelijkheden voor rituelen ter plekke en we schreven na een verbeeldingsoefening een associatief beeldverhaal. Zien is meer dan de ogen waarnemen het is met open geest beleven wat er is. En er is altijd meer dan we zien… De verhalen inspireerden  vervolgens tot rituelen, waarbij we passende beeldelementen zochten.

Vervolgens hebben we met Willemijn vanuit stilte het zintuig horen beleefd. Het horen en luisteren begint met het waarnemen van stilte. Stilte in jezelf, stilte om je heen. Vanuit stilte gingen we naar geluid, naar ritme, naar klank en naar muziek. Van ervaren van stilte, naar luisteren met je oren en beleven met je ziel. We onderzochten wat de juiste balans van geluid en stilte betekent als aanvulling misschien wel als kracht van een ritueel.

Smaak zegt veel over mensen bleek in de volgende workshop van Tessa, het is een verbindend element van cultuur, tijd en religie. We gebruiken alle zintuigen om te bepalen hoe iets smaakt. In de workshop hebben geprobeerd via smaak associaties te maken naar rituelen.

Op de tweede dag zijn we gestart met de magie van het geurenkabinet van Carola. We roken, sprongen in de tijd heen en weer en associeerden. Uiteindelijk ving ieder van ons  daadwerkelijk een geur die we mee konden nemen als herinnering in de vorm van een kaarsje. Een geurervaring als aanvulling op een ritueel blijkt heel sterk te werken…

De tweedaagse hebben we afgesloten met het zintuig voelen. Hiervoor hebben we onze tastzin gebruikt. Door met Petra aan de slag te gaan met een zegengebed hebben we ervaren wat afstand doet, wat houding doet, wat aankijken en aanraken doen… uiteindelijk hebben we elkaar in eigen woorden en op eigen manier gezegend.

Een prachtige afsluiting van een inspirerend weekend. Alle zintuigen zijn zowel letterlijk als overdrachtelijk te gebruiken in rituelen, ze bepalen hoe we de wereld ervaren en dringen direct door in de wereld van de herinnering.

Voor meer informatie over de afzonderlijke workshops kunt u met ons contact opnemen.