Rituelen, wat kosten die nou eigenlijk...?

 Opnieuw kreeg ik een mailtje en een telefoongesprek met iemand die geïnteresseerd is in een ritueel. Bijzonder dat mensen de moeite doen om me te vinden, het bewijst dat er behoefte is aan rituelen. Het korte fragment op tv waarin ik een deelneemster van een RTL-4 programma begeleid bij een persoonlijk ritueel maakt blijkbaar vragen los.
Tot mijn verbazing is de belangrijkste en vaak de eerste vraag; “Wat kost dat”?

Geld is uiteraard belangrijk in ons leven, en het niet of minder hebben van financiële middelen speelt in veel levens een grote rol.
Toch is het doen van een ritueel niet hetzelfde als iets aanschaffen. Op grond van wat het kost kun je eigenlijk niet beslissen wat het uiteindelijk waard is of wat het je gaat opleveren.
Misschien moet je de vraag omdraaien: Wat ben jij waard?
wat is het je waard om gelukkig te leven, om stappen te zetten die je losmaken van alles wat je tegenhoudt om voluit te leven?

Ik hoor vaak van mensen waarmee ik heb gewerkt: “Wat jij doet is onbetaalbaar…” Of “Eigenlijk zou ik je een miljoen willen geven, maar dat heb ik niet“
Daarom zeg ik nogmaals: Vraag je eens in alle eerlijkheid af:
“Wat is het me waard om goed voor mezelf te zorgen? Hoeveel mag geluk mij kosten?
Stel je ook eens die andere vraag; ” Wat kost mijn verdriet, ongeluk of ellende me eigenlijk dagelijks?“
Zet dat eens om in bedrag en…Spaar ervoor, werk ervoor, doe je best!
Weet je… eigenlijk moet het een beetje pijn doen dat sparen en het uiteindelijke uitgeven van je geld. Het verhoogt immers je verwachtingen als de inspanning hooghoog  is. Het resultaat zal, alleen daarom al, beter zijn.

Ben jij goedkoop of veel waard? en wat mag het je dan kosten, dat is de vraag.
Met mij valt over elke prijs te praten. Hoe eerlijk jij bent tegenover jezelf, beïnvloed uiteindelijk rechtstreeks jouw geluk en nooit dat van mij of de inspanning die ik lever. Ik kom namelijk uitsluitend met de intentie om je in jouw of jullie proces te ondersteunen.