Ritueelbegleiders alom

Steeds meer nieuwe collega's vinden hun weg naar het aloude beroep van ritueelbegeleider. Aloud? Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Toch waren we er altijd al. Misschien herken je het onder een andere naam, binnenkerkelijk als dominee of pastoor of juist vanuit de natuurgodsdiensten als sjamaan, dorpsoudste...

Sinds bijna 20 jaar zijn wij als groeiende beroepsgroep van zelfstandig ondernemende professionele ritueelbegeleiders werkzaam.

Ieder heeft het doel een dienst of ritueel vorm te geven rondom belangrijke levensmomenten, met name bij overlijden als ook bij geboorte of huwelijk. Daarbij zijn wij over het algemeen niet gebonden aan een bepaalde religie of een (kerkelijk) instituut. Steeds meer momenten blijken het waard om gevierd te worden. Maar hoe doe je dat?

Het ceremoniecollectief is al 15 jaar actief als groep en al langer werken wij als onafhankelijke ritueelbegeleiders vanuit diverse disciplines. Deze jarenlange kennis en ervaring zal nu uitgroeien tot een opleiding om specialisatie, verdieping en bijscholing aan te bieden. Want de grote toename aan ritueelbegleiders is prachtig, de behoefte in de samenleving is dan ook nog nooit zo groot geweest. Het is dan ook nog nooit zo belangrijk geweest om met elkaar het niveau van onze prachtige werkzaamheden hoog te houden. Laten we geen trucjes doen, geen verhaaltjes schrijven maar laten we echt rituelen creëren die ertoe doen in deze mooie wereld.
Zingevingsvragen rond leven en sterven staan hoog op de agenda. De focus ligt bijvoorbeeld op een voltooid leven... maar hoe voorzien we in een vol leven, vol van kostbare momenten, zelf gekozen of op zijn minst zelf ingevuld. Wat doen we met zingevingsvragen en hoe worden we eigenaar van ons leven. Ook daarin kan een ritueelbegeleider meedenken en vormgeven. Laten we niet alleen op het einde omkijken en de balans opmaken. Laten we nu aanwezig zijn en het leven opslurpen. Wie ben jij, wie ben ik en hoe kunnen we samen het leven vieren? Dat is het uitgangspunt van een ritueelbegeleider.In de loop van dit jaar komen we met meer inhoudelijke informatie van de opleidingen en workshops. Het ceremoniecollectief is mede initiatiefnemer van deze website. We horen graag waar jij behoefte aan hebt. Hoe kunnen we verbinden om ons vak meer inhoud en kwaliteit te bieden?